Tilläggskrav för Kartläggaren

Senast uppdaterat: Jan 26, 2018 01:19PM CET

Skärmupplösning

Lärarmodul: 1280 x 720 pixlar
Elevmodul: 1024 x 768 pixlar

För bägge modulerna gäller upplösningen (minimum) med webbläsarens standardverktygsfält. Om verktygsfält från olika sökmotorer har installerats måste de avaktiveras när Kartläggaren används, såvida Kartläggaren inte körs i helskärmsläge (F11). Ändringar av skala med hjälp av webbläsarens zoom-funktion bör inte utföras när proven genomförs.

Ljud

Elevmodulens språkprov innehåller diktamensuppgifter som kräver ljudåtergivning. Utöver detta utgörs alla instruktioner i språk- och matematikproven av ljudinspelningar. Kartläggaren kräver att de datorer som används stödjer uppspelning av mp3-filer. Vi rekommenderar att eleverna använder hörlurar.

Mus/Tangentbord

Proven i Kartläggaren kan inte utföras enbart med tangentbordets hjälp. Mus rekommenderas, men på bärbara datorer kan även styrplattan användas.

Internet

För att använda Kartläggaren krävs Internetanslutning. Det finns inga direkta krav för anslutningshastigheten, men en snabb anslutning ger kortare nedladdningstider. Ett elevprov är på cirka 13 MB och laddas ner när provet påbörjas. Därefter sänds endast mindre mängder data mellan elevens dator och Kartläggarens server. Om många elevprov körs samtidigt kan dock en "trafikkö" uppstå i det lokala nätverket, och trådlösa nätverk är särskilt utsatta om många elever är anslutna till samma adress. Nätverkets kapacitet avgör hur många elever som kan göra provet samtidigt. Vi rekommenderar nätverksanslutning via kabel vid elevprov.

Säkerhet

Åtkomst till lärarmodulen styrs genom att varje enskild användare har ett unikt användarnamn och lösenord. Alla lärare kommer att ha tillgång till samtliga elevers prov vid den egna skolan.

Eleverna kan endast använda elevmodulen inom den tidsram som medges för provet. De loggar in direkt på http://www.kartlaggaren.se genom att välja ort och skola samt ange en PIN-kod för det relevanta provet. Därefter väljer de klass och namn från en lista. Eleverna behöver alltså inte hålla reda på användarnamn och lösenord för att göra ett prov i Kartläggaren.

Det är också möjligt för eleverna att logga in med brukarnamn och lösenord. De måste dock ha PIN-koden för det aktuella testet men slipper att välja postnummer och skola mm.